Nak extra RM4500-RM7000 buat joli waktu raya?

18 June 2012 0 lovely comments ♥

Salam Isnin :)


Selamat menyambut Isra' Mikraj pada semua pembaca blog, my customer, silent reader and anyone out there :)
 Pada yang dapat berpuasa semalam, Alhamdulillah dan tahniah!

Johor residance, here i come! ;)

06 June 2012 0 lovely comments ♥

Salam readers! ;)


 I will be at Johor this coming 8 -11 June 2012

Recognize this girl??

05 June 2012 0 lovely comments ♥

Salam all :)

Wish u happy June everyone! ^_^

Hari ni mood macam baik siket kan! Hehe Sebab i wanna show u all sumthing BIG! haha 

Kenal tak budak ni??

Promosi berakhir, pakej Paris-London bakal bermula :-)

17 May 2012 0 lovely comments ♥

Salam semua :)

Evening to all readers, and silent readers there!
Alhamdulillah selepas seminggu promosi Premium Beautiful dijalankan, dan setelah berbagai persoalan diajukan, tidak kurang juga yang mintak extend promo,
so hari ni, promosi Premium Beautiful sempena Hari Ibu dan Hari Guru, officially CLOSED!
Pada yang telah book dan membuat bayaran, wait for ur magical corset arrived @ ur doorstep ok :)

Testimoni Premium Beautiful- fr Redmummy ;)

16 May 2012 0 lovely comments ♥

Salam all ;)

Cemana hari ni? Still terfikir-fikir lagi pasal PB promo tu? Haaa... meh cepat2 book.. hari ni last day tau! ;)
Sure esok dah boleh pos dan pakai coz ptg ni nak pegi amik stok kt stokis! Yang dah order tu tggu yeee... will be arrived @ ur doorstep sooon! yeay ^_^

Promosi Premium Beautiful bakal berakhir!

15 May 2012 0 lovely comments ♥

Salam semua :)

So how are u today? Hebat?? Tak hebat?? Hahaha.. Biasalah tu kan.. dah masuk hari ke-2 bekerja memang macam tu..
Semangat siki-sikit berkurang.. Biasa.. Benda tu semua biasa.. It's just normal omputeh kate.. eceh! :D

Ok la dari melayan boring tu meh tgok ni, the another testimoni i got on Premium Beautiful user!
Look what i found! Adoiih.. jeles i.. (T_T)


This is salha zain lepas bersalin okehhh.. dah dapat semula her perfect cut! 

But it's ok.. Sesapa saje pun boleh dapat ur purfect cut like her, up to 5XL! Tak kira la u anak dara, dah kahwin or dah bersalin. PB is for all kind of people! 
Lelaki atau perempuan. Lelaki pun boleh pakai?? 
Hoyeah??


 See?? Lelaki pun boleh pakai PB Waist Nipper!
Waist nipper boleh didapati dengan harga:

Small - RM 676
Large - RM743
XLarge - RM840

Other than that is, u all boleh dapatkan pb dengan mudah walaupun takde cash dalam tangan sebab Sue dah bagi cara dia cemana kan? Sesape yang belum baca tu beleh refer entri ni.So u all takkan kecewa lagi untuk dapatkan korset idaman u all..hehehe

Kalau tak yakin yang korset ni boleh muat smpai size 7XL, you can see here

Before


After few months of wearing PB
 see the different??

So here nak bgtau jugak yang promosi Premium Beautiful sempena Mother's Day dan Teachers's Day bakal berakhir!!!

Tinggal 2 hari je lagi, hari ni dan esok ye! 
So esok, 16/5/2012 officially promotion for Premium Beautiful akan closed @ 12am.

So guys!
Jangan tunggu lagi. Tinggal beberapa jam saje lagi ni. Premium Beautiful ni dah macam hot selling cakes dah. Hari-hari ada permintaan. 
Dan yang tinggal on hand hanya 30% saje lagi.
Tak banyak dah. And boleh habis bila-bila masa saje ye.
So, sapa2 yang nak booking or whatsoever, cpt2 contact me (u know where to find my number kan ;)) or kalau xde credit u still can reach me thru e-mail @ suriyanibasri@gmail.com.

Kalau  malu, u still can pakai nama samaran. I don't bite occay! ;)

Free gifts still available ye! Dun worry, u still can have the discount more than RM300! Yes plus the free gifts!

FREE fitting, FREE DELIVERY, FREE Gifts!
And Many MORE ;)


COntact me for details,

Sue
0132-5959600
suriyanibasri@gmail.com


Alamak takde cash, tapi nak pakai PB sangat ni!!

13 May 2012 0 lovely comments ♥

Salam all :)

Lama giler menyepi kan? Mana taknye sibuk memanjang.. Last two weeks make so much fun for me since dpt balik kg and jumpa buah hati pengarang jantung. Sape lagi kalau tak mum and dad kan! ;) Rindu sangat kat diorang sampai amik cuti straight from 27th April to 2nd of May. 6 hari cuti! hamik! hahaha..

Premium Beautiful Promo: Happy Mother's Day!

05 May 2012 0 lovely comments ♥

1-custom fit size, regardless what shape u are
 
2-no expiry date
 
3-life time warranty
 
4-servicing n fixing forever FREE
 
5-RM2mil insured per corset

CASH REBATE ENDING SOON!

28 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam guys:)

Today is already 28th April 2012

We got only 2 days before Cash rebate ends!

Calling all Johorian!

27 April 2012 2 lovely comments ♥

Salam ladies! (and gentlemen :D)

I'll be in Johor for next 5 days
(28 April 2012 till 2 May 2012)

Double triple Alhamdulillah! :)

25 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam guys..

Cerah je harini.. Alhamdulillah.. pukul 6.45pg td dah cerah sangat.. Ingatkan Sue sorang je perasan. Tp En. Tunang pun perasan jugak! ;)  
(*bajet sehati sejiwa plak.. mlueks! :P)

Dan gembira tu tak terhenti sampai di situ je..
Nak-nak bile tgok..


*

*

*

*

*

*

*

*


 Alhamdulillah..!!!

TQ Ya Allah..

Kalau awal bulan dulu..

dapat bonus ni..


Pastu tambah pulak dengan yang awal pg td..

bulan ni total income RM6872.43

Almost 7k!! Alhamdulillah... !
Syukur... :)

So guys, jom2 sape nak income like me??!

Awal bulan, akhir bulan masuk ribu riban! for side income je nih ;)

syok kan!


so,

call/sms me

Suriyani Basri
013-2358550


p/s: april rebate ending so sooon!! hurry up! ;)






Kenapa perlu takut? Kenapa kena tunggu?

21 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam semua,


It's a busy day and week actually.. And i got down with fever!

Mengalami batuk yang teruk.. But Alhamdulillah.. Muhasabah diri..

Sakit tu kifarah dosa.. "Allah masih sayang pada aku, sebab tu Dia hapuskan dosa-dosa aku.." TQ Allah...


Boleh pilihkan untuk saya tak? Yang ni or yang tu ek?? :)

11 April 2012 2 lovely comments ♥


Nak yang mana ek..?

Alhamdulillah ~ 4k Bonus untuk bulan April dah masuk! :)

10 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam peeps :)

Seronok sangat hari ni kan! Sebab pe tau..

Pagi-pagi buka cimb clicks.. tup tup tgok....


Masalah-peluang untuk lebih berjaya!

09 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam readers, 

Hopefully semuanya sihat walafiat, dan masih boleh meneruskan hari-hari kita dengan lebih bermakna lagi :)

Today, rasanya nak kongsi satu kisah yang sangat-sangat membuka mata Sue untuk join bisnes ni. Kisah ni dipetik dari blog our great mentor, CDM Hanis di mana beliau menjadikan masalah yang beliau hadapi sebagai batu loncatan untuk berjaya dan terus berjaya. Jom layan :)

Kenapa join bisness Premium Beautiful ni?

07 April 2012 0 lovely comments ♥

Assalamualaikum guys, 

Dah seminggu tak update blog. Sorry for being silent. Bukan apa, sibuk berbisnes sana sini. But this bisness is PART-TIME only ya! 


Semua orang sibuk tanya, 
Sue, ko kan dah ada kerja, kerja kerajaan lagi, tapi kenapa sibuk-sibuk lagi nak buat bisnes bagai? Tak cukup makan ke? Nak kumpul duit untuk kawin eh?
 Eh, eh kalau difikir-fikir heran juga kan? Yang sibuk-sibuk nak join bisnes ni buat ape?
Hehehe.. dalam hati tergelak-gelak jugak bila ditanya dengan soalan-soalan cepu cemas ni! :D

Meh sini readers sekalian, I wanna share to all of u the reason of why i'm joining this business. Bukan suka-suka tau. Bukan juga sebab tak cukup makan or what so ever. Tapi adalah disebabkan:

1.  Time Flexibility: Boleh pilih samada nak buat secara PART-TIME or FULL TIME 


 Yes! U name it! nak buat samada sambilan atau sepenuh masa. Very flexible! Terpulang pada masa kita, kita buat-kita dapat! ;)
Samada surirumah, student, lawyer, doktor, even kepada sesiapa saja boleh join this business! memang sangat mudah!  Makin anda berjaya, makin banyak masa yang terluang untuk orang-orang tersayang ;) trust me! we have so many proof! Just look around u, sudahkah kita sediakan masa terluang untuk keluarga, suami atau isteri, anak-anak, diri sendiri? tepuk dada tanya diri anda.

2.  Financial Freedom : Modal yang kecil, potensi pedapatan yang sangat lumayan!



Sebenarnya bisnes ni tak keluar modal sesen pun! Tulis je berapa banyak yang kita nak tiap-tiap bulan. Dengan tunjuk ajar business partner anda, tiada yang mustahil! percaya pada diri anda, insya Allah kejayaan akan datang pada diri!

3.   Peluang Melancong PERCUMA ke serata dunia, 3 kali setahun!



Masya Allah betul ke PERCUMA ni? Eh betul la..ape tak betulnye kan. Company sediakan 3 kali trip melancong ke serata dunia sebagai tanda penghargaan atas usaha anda dalam bisnes ini. Sebut je nak kemana, Asia Tenggara, Asia, Eropah? Insya Allah dengan izin Allah, anda pun berpeluang mendapat pakej perlancongan percuma ni :)


4.  Be ur OWN BOSS! Tiada Boss! Yes NO BOSS!



Nobody-nobody but u! Haha.. heaven sekejap! :D Dalam business ni, tak ada bos yang akan mengarah-arahkan anda buat itu dan ini. Sue percaya ada dikalangan readers sekalian yang makan gaji kan. Tentu faham macammana perasaan bila mana bos asik-asik datang, asik-asik datang mintak buat itu dan ini kan! So in this business, we do not having dat situation anymore. Dun worry! 
Yang ada disisi anda ketika ini adalah leader-leader dan business partner yang sentiasa memberi sokongan dan tunjuk ajar bagaimana nak maju dalam business ni. Bimbingan sememangnya percuma! Apa yang diharap adalah kita berjaya sebagaimana mereka semua berjaya. 

5. Simpanan sendiri


Cuba tanya diri masing-masing yang makan gaji, adakah gaji anda sentiasa cukup? Kalau cukup alhamdulillah. Tapi kalau masih bujang oklah kan. Tapi untuk yang sudah berumahtangga dan beranak-pinak, adakah tiap-tiap bulan masih lagi termenung sebab tak ada saving untuk anak-anak, dan diri sendiri? Fiki-fikirkanlah ye.. Kita tak mendoakan yang tidak elok berlaku, tapi sekiranya berlaku, dan kita tak ada back-up untuk itu, kemana kita nak pergi? Betul tak? Sedari sekarang perlu buat simpanan untuk masa depan diri sendiri, anak-anak dan keluarga anda. Jangan sampai masa terjadi perkara-perkara yang tidak diingini, anda meratapi nasib sendiri. Jangan ya. Mari kita ubah cara hidup! Janji Allah itu pasti, 9/10 rezeki adalah datangnya dari perniagaan. Kita hanya perlu berusaha untuk mendapatkannya :)

Don't worry about the HALAL status, as our company is already in the List of Shariah-compliant Securities by the Shariah Advisory Council of the Securities Commission Malaysia since 2010 lagi. Sebagai orang ISLAM, kita mesti kena tahu tentang perkara-perkara ini sebab nilah sumber pendapatan dan punca rezeki yang akan kita beri pada orang-orang disekeliling kita :)

*boleh refer sini untuk keterangan lanjut berkenanaan status ini :)

So  guys, what u waiting for?? Peluang yang datang tidak selamanya akan ada!

Join me. We do this together, or u'll regret it! 

PART-TIME or FULLTIME

Suriyani Basri
013-2358550
suriyanibasri@gmail.com





Business vs working??

02 April 2012 0 lovely comments ♥

Salam guys,

Dalam masa 2 bulan kebelakangan ni memang Sue tak menyempat langsung nak update blog! Tak ada entry langsung masa bulan Mac! Mana tak nye. Diri sendiri sibuk nak berbisnes. YES!! I am now business woman! aha~! Secara serius! U know why? First month bisnes, Sue dah dapat 4 angka dalam tangan. Alhamdulillah, Ya Allah! Kalau tak buat business, sapa nak bagi?? Ye tak? Janji Allah tu pasti, 9 dari 10 punca rezeki tu datangnya dari perniagaan. Siapa yang ambil peluang, dia akan dapat. Orang dah hulur tangan, why not kita sambut tangan yang nak menolong tu kan?

4 figures yang Sue dapat tu belum campur lagi dengan income bulanan makan gaji, insya Allah dis month akan naik gaji lagi 13% untuk penjawat awam! Plus the backdated salary yang akan masuk sekaligus end of dis month! Double triple Alhamdulillah! Syukur yang tidak terhingga! Thank you Allah sebab buka hati Sue untuk join bisnes ni. 

 RM4500 for 1st bonus! Confirm dapat yang ni winkkk ;)

 Sapa kata full time programmer tak boleh buat bisness?? Eh..eh.. we have the easiest way! Adnan sempit kata apa? Di mana ada kemahuan, di situ ada highway?? ahaa...~! Business woman pun sempat tengok adnan sempit okey! :D u just follow the leader je! Copy and paste apa yang they all buat. They will guide u all along the way to get income as much as them! 4,5 even 6 figures pun boleh! Kalau tak percaya, boleh tengok my leader, a.k.a mommy Adibah Karimah. Solid income, 5 figures every month with car funds! Dalam masa 6 bulan sahaja join this business okeyh! whewss..~! best3...! 

During her Double Diamond Manager celebration night :)

Her solid income in a month! Taken from here

Tu belum lagi tengok our great CDM Celebrity, Hanis Haizi, from zero;

Ni her, zaman dolu-dolu..fulltime housewife with a kid,


 Now;

after 2 years plus only!

 her first bonus, RM30,000+++ ngaaa~!!

their combination income in a month!  6 figures?! Masya Allah!


Great Mentor and Idol, CDM Hanis Haizi wanna be like her!

Seriously, memang dah lama jadi silent reader especially for the pb blogs. Jadi reader, then buat research sikit-sikit about this business.. Then awal bulan lepas Allah lorongkan jalan untuk join this business! 

So guys, what u waiting for?

Jom melancong sama-sama with me ke Guangzhou!

 with FREE tickets! yes TICKETS for FREE! 
All sponsored by the company ;)

plus 4 figures income AND ABOVE!

Call me on how to get this FREE TICKETS
YES, for FREE!!



be part of our team!

013-2358550 - Suriyani

suriyanibasri@gmail.com


Kalau kita nak hidup LUAR BIASA, Usaha tak boleh BIASA-BIASA


DIY: Sneak peek~My current DIY project! ;)

01 April 2012 2 lovely comments ♥


Tengah gigih siapkan mende ni.. hihihi.. hope settle dengan jayanya! 



pray for me guys ;)

E-Day Review: DIY Bunga Stoking RM3 untuk Bunga Dulang

2 lovely comments ♥

Assalamualaikum readers! 

Ya Allah lama sangat tak ada entry. Maaf ye semua. Kekangan masa sangat-sangat mencemburui Sue. Banyak betul entry yang tertangguh! Pity me...(-_-")

Hari tu ada tengok group B2B kt facebook tanya tentang bunga stoking ye. Kebetulan pula Sue ada pakai bunga stoking untuk persiapan pertunagan yang lepas. Eh korang tau kan bunga stoking tu cemana? Pada yang masih blu-blur lagi tu, jom kita layan bunga stoking yang dah jadi bunga dulang:

Courtesy: Mr Google

Tgok tu, cantik betul!

love, love love!

Nice color! ^_^

And last but not least..


Sebenarnya simple je nak buat bunga dulang pakai bunga stoking ni.. This is my version, so the simplest way i do masa persiapan pertunangan yang lepas.
 Jom layan cara nak buat sendiri bunga dulang menggunakan bunga stoking ;)

  • Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Rangka Bunga stoking yang dah siap kain bunga stoking. Yang ni Sue beli di Sayang You di Semua House- RM11.90 untuk 100pcs. Sue perlukan 4 rangka untuk 1 bunga, jadi kos hanya 44 sen sahaja untuk 1 kuntum bunga.

Tag harga untuk rangka bunga stoking yg dah siap. +-11sen saja 1 rangka.

2. Putik untuk bunga. Ni pun beli kat Sayang You juga. kalau silap satu paket dalam RM0.80 saje. ada lebih kurang 50putik 1 ikat, dalam 1 paket ada 3 ikat. Jadi 1 putik tak sampai 1 sen pun harga dia. Untuk jadikan bunga stoking sue pakai 5 putik, total 3sen diperlukan untuk bentuk 1 kuntum bunga.

3. Daun artificial-1 ranting. Pakai apa-apa jenis pun boleh. Ikut citarasa masing-masing ye. Sue beli daun bunga ros, sebab mudah nak susun. Daun ni 1 dahan RM1. Dalam 1 dahan tu ada dalam 5 ranting. So 1 ranting dalam 20 sen Panggil ranting la senang kan ;) Ranting ni Sue beli di Kota Tinggi since kat sana lagi murah berbanding di KL. Lagipun nak bawak balik daun bagai ke kampung, fikir panjang jugak tu. Hahaha..! (cakap je la ko malas bawak barang banyak sue! :p)

4. Bunga kristal- Optional. Boleh letak atau tidak. Ni pun terpulang pada citarasa korang. Kalau korang suka boleh letak, kalau nak jimat, tak perlu pun tak pe. Kos dia, 1 dahan(saiz kecil) RM1.80. 1 dahan ada 4 ranting, 45sen 1 ranting. Beli di Sayang You juga.

5. Pita hijau- Sue panggil pita hijau je lah! Hehehe Ni guna dia untuk cover ranting-ranting yang akan korang cantumkan masa buat bunga ni nanti. RM2.00 untuk 5 gulung, jadi 1 gulung RM0.40. Beli di Sayang You juga. Masa ni ada promotion kot!

6. Riben untuk hiasan. Ni pun optional. RM2.00 untuk 1 gulung besar-9 meter 1 gulung. Ni tak pakai banyak. Dalam 15cm saje. Korang boleh pakai riben ape-ape je pun ikut tema masing-masing..

So here's the steps:

Bahagian Bunga 

Abaikan stoking pada bawah bunga tu. Nanti kita hide okeyh! ;)

1. Ambil 4 rangka bunga yang dah siap, susunkan dia elok-elok. 
2. Lekukkan pada tiap-tiap rangka membentuk kelopak bunga. Lekukkan ni ikut kreativiti korang. Boleh buat lekuk banyak mana yang disukai.
Hasil di gambar 3.

3. Ok then ambil 5 putik, lipatkan dia supaya nampak banyak. Putik nia ada apa 2-2 bahagian tau. Tak perlu potong, sebab nanti susah nak ikatkan dia sebab pendek.

4. Letakkan putik tu pada tengah-tengah kelopak yang dah disusun, pegang elok-elok ye masa ni. Kalau tak nanti semuanya akan berterabur dan tak cantik. 

5. Lepas tu, ambil salah satu kaki rangka bunga, (Sue amik kaki yang no.3 sebab nak bagi balance) bawa ke depan, dan lilitkan pada kesemua kaki rangka bunga termasuk putik yang sudah disusun td. Tengok pada rajah 6 untuk nampak jelas. hehehe paham ke tak ni??

6. Bila dah ikat, boleh mula susunkan rangka kelopak bunga tadi menjadi sekuntum bunga. Dimulai rangka yang paling depan. Kalau dah pandai, ambil yang paling belakang pun boleh. Susun satu demi satu smpai membentuk bunga seperti rajah 8, 9 dan 10.
7. Kalau rasa bunga tu masih goyang atau tak kemas, boleh lilitkan dawai rangka bunga yang lain pada bunga yang dah siap disusun tadi supaya nampak kemas dan kukuh.

Taddaa...! siap 1 kuntum bunga! yeay ;) Sila abaikan stoking yang terkeluar tu. Nanti Sue ajar cemana nak kemaskan dia ye..

 Buat beberapa kuntum bunga lagi menggunakan cara yang sama sebab kita nak cantumkan bunga-bunga ni membentuk bunga dulang.

Cantuman Bunga


Ok, dah siap beberapa kuntum bunga, kita nak cantumkan bunga-bunga tersebut menjadi bunga dulang. Caranya seperti ni:

1. Ambil 1 ranting daun, letakkan dibelakang kelopak bunga yang pertama.

2. Ambil pula 1 ranting kristal, selitkan di antara kuntuman bunga dan daun tadi. Ingat tak tadi Sue kata nak kemaskan pintalan kain stoking tu? Ok now masanya korang ambil pita hijau tu, dan lilit pada bawah kelopak bunga dan cantumkan sekali daun dan ranting bunga kristal. Rujuk rajah 4.

3. Buat juga pada bunga lain yang hendak diletakkan manik kristal. 

4. Lepas tu, boleh cantumkan bunga-bunga tadi menggunakan pita hijau, dan buat sehingga bercantuman diantara satu sama lain. Jumlah kumtum bunga, atau jenis yang dikehendaki, bergantung pada citarasa masing-masing ya :)

5. Done cantum bunga! 

So, total damage untuk 1 bunga dulang:

Bunga(4 kuntum): RM0.44 x 4 = RM1.76
Putik(5 putik) : RM0.005 x 3= RM0.02
Daun(1 ranting) : RM 0.20 x 1=RM0.20
Kristal (1 ranting)=RM0.45
Pita hijau(+-1 pita)= RM 0.20(anggaran)
Riben(15cm)=RM0.03(anggaran)
TOTAL: +- RM2.66

Alhamdulillah,  dah siap bunga dulang RM3 korang! Eh, kata ada pakai riben? Oh ya, riben yang Sue nyatakan mula-mula tadi tuu optional.. kalau nak letak boleh, tak nak pun takpe.. Tapi kalau nak nampak cantik, harus lah letak kan! hehehe... Jom kita tengok hasilnya :)







Sangat jimat kan! Nanti sue akan review pulak cemana nak buat bunga riben yang atas kotak tu! Till then peeps:) take care ^_^



Nota kaki:
  • En Tunang tak sihat, hati tak berapa nak tenang (-_-")
  • Lagi 6 bulan untuk majlis kami, doakan kami baik-baik saja ya!
  • Tukar url blog sebab nak fokus pada bisnes pulak lepas ni! hehe..  follow me back! http://suriyanibasri.blogspot.com tengs guys!




Terima Kasih Allah, kerana Kau utuskan dia padaku..

03 February 2012 7 lovely comments ♥


Bangun je pagi tadi, check hp ada sms dari En Tunang..



Terima Kasih Allah sebab temukan aku dan dia..


Eday Review: Nak Bertunang dalam masa 20 hari? Persediaan apa yang perlu?

31 January 2012 2 lovely comments ♥

Salam readers :)

Alhamdulillah, sekarang ni dah 2 bulan 3 hari berlalunya majlis pertunangan Sue dan Zaiful. 
Pejam celik, pejam celik, kejap je masa berlalu. Sekarang ni tinggal nak tunggu 'makan besar' bak kata orang Johor terutama yang jawa-jawa tue..hehe

Ingat tak entry ni. Masa ni paling nebes sekali ~_~

Kalau diikutkan, e-day kitorang planning akan dibuat masa bulan Disember 2011 yang lepas, tapi disebabkan masa tu kami ada kursus di luar kawasan yang dijangkakan akan diadakan pada bulan Disember tu, so Zaiful ambil keputusan nak awalkan majlis tersebut. 

Eh, Zaiful je ke Sue? Kau x nak pulak?
Ye! Zaiful, a.k.a En Tunang yang tentukan tarikh pertunangan kami.
Bukan x nak, tapi Sue kalau boleh nak stick to the plan lah,buat bulan Disember. 

Maklum lah, masa tu baru 1 bulan lebih Sue berpindah kerja di KL. Memang macam-macam dalam kepala.
 Dengan nak adapt suasana tempat kerja baru, kawan-kawan baru, dan persekitaran kawasan tempat tinggal yang baru, memang perkara2 ni jadi antara sebab Sue tak nak buat majlis pertunangan kami dalam jangka masa terdekat. Mana nak cari barang untuk hantaran semua kan.. Fuh!

Hantaran untuk Zaiful :)

"Dah tu Sue, bile masanye ko decide nak buat bulan 11 pulak ni??"
Ni la soalan paling pemes yang di tanye.
Ramai kawan-kawan, adik beradik, sedara-mara, even my mum even my FMIL pun tanye. 
Kenapa awal sangat? Bila masanya bincang nak bertunang ni?

Hahaha.. memang tak terjawab! Semuanya bermula masa malam 7hb Nov 2011 
a.k.a Malam Raya Haji ke-2, Zaiful telefon and kata:

"Kejap lagi mama dan papa saya nak telefon mak atau abah awak. Nak bincang pasal majlis merisik dan bertunang kita"

Sue jawab:
"Eh, tetibe je nak call malam ni plak? Dah bincang ke dengan family awk dah ke? Bulan 12 kan?"

Zaiful:
"Eh, sape kata bulan 12? Saya nak majlis tu langsung masa Hari Lahir kamu lah! Sama ada 27 atau 28 hb November ni!"

Sue:
"haa??! (*terngange kejap)ok- ok, nak gtau mak ngan abah sekarang gak suh diorang prepare nak cakap apa jap lagi!bye~"

Kalau korang semua kat tempat Sue, mesti korang blurr kan dengan alasan Zaiful nape nak cepat. 
Sebab dia nakkan moment pertunangan kami sama tarikh ngan Hari Lahir sue.. wott..woott...*blushing!

*dalam hati melonjak, gembira dan terharu tak terkata! Alhamdulillah..kalau itu yang ditulis untuk kami, Sue memang tak nak tolak lagi dah! Biarlah awal pun, Biarlah tinggal 20 hari je.. hehehe ^_^

Dalam masa 30 minit, macam2 yang diorang bincang, termasuklah ada merisik sikit secara tak formal melalui telefon! Mama Zaiful memang jaga bende2 adat ni sebab die kate orang Johor ni memang kena beradat sikit bab2  risik merisik ni terutama dengan orang Jawa! haha..

FMIL tengah buat sireh untuk Sue.. *muke cuak!

So, dalam masa 20 hari, ape yang boleh dibuat?

First, jangan panik (walaupun pada hakikatnye diri sendiri pun masih terperanjat lagi :P)

Boleh mula fikirkan berapa dulang hantaran yang you all nak beri pada keluarga sebelah lelaki, ATAU,
buat muka seposen, tanye je pada bakal tunang korang, dia atau family dia  nak bagi berapa dan barang apa yang nak diberi.
Masa tu korang dah jimat masa nak fikir. Tinggal nak match kan je barang apa yang diberi dan dibalas nanti.

Second, fikirkan persediaan dari segi kewangan korang pula. Bahagikan duit yang korang ada tu pada berapa dulang hantaran korang nak beri. Dan kalau boleh jangan OVER budjet. Menangis korang nanti. Except, kalau ada yang nak sponsor, boleh la korang bawa budget tu ke bende2 lain pulak.. Hehe
Jangan lupa buat kira-kira sekali untuk the other things yang korang nak buat,  



Contohnya:
Majlis Pertunangan :27 November 2011
  1. Hantaran: 7 Dulang 
  • Kotak Hantaran: 7 kotak: 7 x RM5 = Rm35(*cari di Semua House)
  • Dulang 1-Kek: 1 * RM50 = RM50 (*sponsor)
  • Dulang 2-Baju Nikah: Kain Lace 2 Meter = RM100
 Shiffon 4 Meter = RM 50 (*Jakel Jln Masjid India)
  • Dulang 3- Purse+ Tali Pinggang = RM150 (*Metrojaya)
  • Dulang 4: Set Perfume = RM150(*Sogo)
  • Dulang 5: Kemeja = RM50(*Jusco)
  • Dulang 6: Buah-buahan = RM50
  • Dulang 7: Sireh junjung = RM30
2. Bunga hiasan: RM50
3. Riben (Pelbagai) : RM50
4. Baju+Tudung+veil: RM150
5. Makan tetamu : RM400
6.Doorgift:40org*RM4 : RM160

Total:  RM1425,
Sumber: RM 600 (duit kutu)
Jumlah perlu dikeluarkan: RM825


Mudah kan? Ni contoh saje.. untuk orang yang takde masa macam Sue, ni la yang Sue buat.
Tapi ada tips juga ni,
  1. Beli barang hantaran sikit demi sikit. contohnya tiap kali gaji, beli 1 hantaran and simpan/ hantar kat kg. Jadi xdelah rasa sakit sangat bila tiba2 je nak awlkan majlis kan.
  2. Beli barang yang confirm tunang korang akan pakai. Jangan beli yang pelik2 sebab nanti rugi je kalau tunang korang xnak pakai.
  3. Bahagikan masa untuk beli barang dan buat check list. Contohnya, dalam masa seminggu hingga 2 minggu, barang hantaran mesti semua dah siap beli,(untuk yg belum beli awal)  nanti tinggal buat deco je.
  4. Kalau korang nak elok lagi, fikirkan siap2 gubahan yang macammana korang nak, google je lagi mudah, dan beli bahan2 dia. Masa2 lapang lepas balik keja boleh mula buat hiasan gubahan sikit2. Sue bawak semua hiasan yang buat kat rumah sewa balik kg, dan kt kg baru gubah barang2 hantaran. 2 hari siap! 
tapi, kalau ada duit lebih, boleh upah je! hehe

 Finally, fikirkan persediaan family korang juga. Bagi yang kerja dan tinggal di rumah family, tu dah satu bonus sebab boleh tolong2 kemas dan hias rumah family bila2 masa. Bagi yang bekerja jauh mcm Sue di KL dan family di Johor, kena take time untuk apply cuti kat company 1 atau 2 hari awal dari majlis. Bgtau je kat bos korang, korang nak buat majlis bertunang, Insya Allah boss korang akan faham..hehehe

Cemana? panjang lebar kan penerangan! Ni la ape yang Sue buat untuk preparation majlis dalam masa 20 hari. Buat dengan ikhlas, insya Allah, Allah akan tolong kita masa Majlis tu dan sepanjang tempoh pertunangan korang nanti. :)

Jom kita baca hadith sikit untuk B2B semua :)

Firman Allah: Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)


Nota kaki:
  1. Keje banyak, tapi kena gak curi2 masa update blog ni. Sayang! hehe
  2. Korang, exchage link ye. Komen je kat bawah. Nanti sue add dalam Bloglist and page sue. 
Till then guys,







Tahun 2012, permulaan baru untuk semua :)

03 January 2012 2 lovely comments ♥


Salam readers, 


Alhamdulillah Syukur pada Allah s.w.t, kita semua masih diberi kesempatan 
dan dipanjangkan umur untuk melangkah ke Tahun Baru 2012. 
Sedar tak sedar dah 3 hari berlalu kan? 

Dan Alhamdulillah juga, Zaiful a.k.a En Tunang dah beransur pulih.
Dah dibenarkan keluar dari wad minggu lepas. 
Setakat ni Alhamdulillah, tak ada simptom2 macam sebelum sakit hari tu.
Doktor tak dapat lagi nak kesan sakit apa yang menyebabkan Zaiful 
bleeding dengan banyaknya waktu jatuh sakit hari tu. 

Doa Sue, Moga Allah beri kesihatan pada Zaiful dan kita semua sempena tahun baru ini.
Dan semoga perjalanan kami menjadi "Kekasih Halal" dipermudahkan Allah Taala :)

Buat kawan-kawan, readers, followers, silent readers, terima kasih yang tak terhingga atas doa kalian untuk kami. Hanya Allah yang mampu membalas semunya.. 

    
 P/s: Maafkan  Sue ya sebab dah lama tak berhapdet blog ni. Banyak sangat komitmen yang mencemburui.. Insya Allah Sue akan cuba sedaya upaya ambil masa untuk update blog dan berkongsi idea dengan semua ya. Thanks for your support guys! :)



Followers

 
U, Me & Our Life Journey © 2011 | Designed by Interline Cruises, in collaboration with Interline Discounts, Travel Tips and Movie Tickets